Fråga 2019/20:2104 Vidtagna åtgärder mot bidragsfusk

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Enligt uppgifter i medier arbetar en svensk medborgare som en högt uppsatt tjänsteman för presidenten i Afghanistan. Mannen är folkbokförd i Sverige men tycks enligt medieuppgifterna vistas i Kabul. Han har dock fortsatt ta del av bosättningsbaserade bidrag, som föräldrapenning. Ärendet ska utredas av Skatteverket.

Detta fall har likheter med fallet med den irakiske försvarsministern som var folkbokförd under samma period som han var försvarsminister i Irak. Den mannen utreddes för grovt bidragsbrott, men förundersökningen lades ner då brott inte kunde styrkas.

I samband med fallet med den irakiske försvarsministern sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till Aftonbladet den 23 november 2019:

”Brott mot välfärdssystemen är avskyvärt och ska bekämpas. Här har regering och riksdag gemensamt gjort flera skärpningar de senaste åren. Inte en krona ska gå till den som inte har rätt till det. Vi kommer fortsätta med diskussioner i den riktningen när jag träffar utskottet.”

Berörda myndigheter är inte färdiga med sina utredningar rörande den svenske medborgare som är rådgivare till den afghanske presidenten, vilket är viktigt att påpeka. Samtidigt är det på sin plats att påminna om socialförsäkringsministerns löfte om att ”inte en krona ska gå till den som inte har rätt till det”.

Mot bakgrund av ovanstående, att ett liknande fall återigen avslöjats, vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för säkerställa att inte en krona ska gå till den som inte har rätt till det?