Fråga 2019/20:2094 Hårdnande villkor för regimkritiker i Ryssland

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under den senaste tiden nås världen av alltmer frekvent information om hur ryska oppositionella utsätts för övergrepp av den ryska regimen.

Sedan en tid tillbaka befinner sig den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i Tyskland där han vårdas efter en misstänkt förgiftning.

Den ryske journalisten och regimkritikern Jegor Zjukov uppges ha överfallits utanför sitt hem i Moskva och misshandlats svårt. Zjukovs anhängare, som publicerat en bild i sociala medier där man ser Zjukovs blodiga och uppsvullna ansikte, skriver att överfallet ägde rum på söndagskvällen.

Zjukov är en välkänd oppositionell bloggare och programledare i radio som tidigare gripits för att ha deltagit i massprotester i Moskva.

För fem år sedan mördades oppositionskritikern Boris Nemtsov utanför Kreml. Tyvärr finns det åtskilliga ytterligare exempel på hur den ryska regimen med olika metoder begår allvarliga brott mot personer som kritiserar regimen. Listan över oppositionella som på olika sätt hotats, misshandlats, utsatts för mordförsök och i värsta fall mördats kan göras lång.

Oppositionella i Ryssland är skarpt kritiska mot vad de ser som ett växande antal attacker mot och bestraffningar av Kremlkritiker. Risken är stor att våldet mot regimkritiker kommer att fortsätta.

Jag vill därför fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Är ministern beredd att vara drivande inom EU för att EU ska agera aktivt för att de misstänkta övergrepp som begås mot oppositionella ska utredas och för att såväl utredningens genomförande som dess resultat offentliggörs?