Fråga 2019/20:2093 Utvecklingen i Belarus

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Belarus är ett land med demokratiskt underskott, ofta benämnt som Europas sista diktatur. Efter presidentvalet den 9 augusti har inte endast oppositionen uttalat att valet är illegitimt utan också stora delar av den belarusiska befolkningen. Den sittande diktatorn Lukasjenko vägrar att avgå och agerar via polis och militär gentemot befolkningen.

Oppositionsledaren och presidentkandidaten, Svetlana Tichanovskaja, har efter valet flytt till Litauen tillsammans med sina barn.

Genom ett mångårigt politiskt förtryck av civilsamhälle, politisk opposition, medier, mötesfrihet, tryck- och yttrandefrihet är Belarus i avsaknad av politisk opposition. De ansträngningar som det belarusiska folket har gjort för att utveckla Belarus till en demokrati har brutalt förtryckts av regimen.

Dock pågår det förändringar i landet vilket inte minst händelseförloppen under och efter presidentvalet visar.

För att Belarus ska utvecklas till en demokrati behövs naturligtvis stöd i olika former. Europas sista diktatur ligger geografiskt nära Sverige, och det är därför naturligt om Sverige på olika sätt stöder demokratiutvecklingen i Belarus.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att verka för att stödja demokratiutvecklingen i Belarus och detta utifrån ett långsiktigt perspektiv med fokus på demokratisk mångfald och utveckling av demokratiska strukturer?