Fråga 2019/20:2092 Folkrättslig granskning om övergreppen i Xinjiang

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Utöver den snabba negativa utvecklingen i Hongkong så väcker Kinas övergrepp i Xinjiang omvärldens uppmärksamhet och fördömanden. Rapporterna är oroväckande och förfärliga. Steriliseringar, tvångsaborter och födelsekontroller riktade mot uigurer. I en tidigare ställd fråga, 2019/20:1722, berör jag Kinas förtryck i Xinjiang.

Ur svaret: ”Regeringen har med oro noterat slutsatserna från FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering, liksom det uttalande ett antal av FN:s särskilda rapportörer för de mänskliga rättigheterna gjorde nu i juni om bland annat situationen i Xinjiang. Regeringen har också mottagit uppgifter från människorättsorganisationer om tvångssteriliseringar, godtyckliga frihetsberövanden, inskränkt yttrandefrihet och begränsningar av religions- eller övertygelsefriheten i Xinjiang.”

”Regeringen ser med oro på situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina, särskilt i regionen Xinjiang. Utrikesdepartementet följer situationen löpande.”

Krav ställs nu på att stämpla detta som folkmord. I medierna har utrikesministern uttalat sig att det är ”överlag komplicerat att ta ställning till”. Det hänvisas också till EU:s begäran om att FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter på plats i Xinjiang ska få undersöka de allvarliga anklagelser som riktas mot Folkrepubliken Kina och dess ledning.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Har ministern vidtagit, eller ska ministern vidta, några åtgärder för att UD ska göra någon egen folkrättslig granskning av de allvarliga övergrepp Folkrepubliken Kina gör sig skyldig till i Xinjiang och granska om detta ytterst ska klassas som folkmord?