Fråga 2019/20:2088 Smittspårning

av Magdalena Schröder (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I medierna har Sveriges arbete med smittspårning av den samhällsfarliga sjukdomen covid-19 uppmärksammats. I bland annat SVT:s Agenda har det konstaterats att regionerna i olika grad låter patienterna själva genomföra smittspårningen.

Ska Sverige klara av att minska smittspridningen och snabbt slå ned nya kluster av smitta är det viktigt att snabbt identifiera smittkedjor och att de som träffat en person med konstaterad smitta skyndsamt får information om att isolera sig och eventuellt testa sig. Ska smittspårningen vara framgångsrik är det av yttersta vikt att spårningen sker snabbt och att den som önskar kan få möjlighet att vara anonym. I de fall patienten smittspårar själv är det viktigt att regionernas smittskyddsteam har tillräckliga resurser för att följa upp och säkerställa att samtliga i smittkedjan blivit kontaktade.

Känslan av att eventuellt ha fört smittan vidare till kollegor och vänner kan troligtvis vara skamfylld och i dessa fall, eller när personen är för sjuk för att smittspåra själv, är det därför av stor vikt att det för personer smittade med covid-19 finns möjlighet att vara anonyma i smittspårningen.

Regeringen har tidigare sagt att regionernas merkostnader för coronapandemin ska täckas av staten.

Med anledning av ovan önskar jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kommer ministern att ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer avseende smittspårning av covid-19 samt bistå regionerna med de resurser som krävs för att samtliga som önskar att få vara anonyma i smittspårningen kan ges möjlighet att vara det?