Fråga 2019/20:2078 Digital samhällsbyggnadsprocess

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Boverket har i en rapport, Enhetlig digital tillämpning av plan- och bygglagen (rapport 2020:17), redovisat hur Boverket på uppdrag av regeringen under tre år, mellan 2018 och 2020, särskilt arbetat med att främja utvecklingen för en enhetlig tillämpning av PBL i dess helhet i digital miljö.

Boverket påtalar i rapporten att mer måste göras om målet att Sverige 2025 ska ha en digitalt obruten process som stöd för ett ökat bostadsbyggande ska uppnås. Boverket pekar på juridiska och organisatoriska hinder.

Boverket framför att det finns behov av att skapa bättre förutsättningar för ett digitalt informationsutbyte lokalt såväl som nationellt och för att säkra en enhetlig tillämpning av PBL. För att åstadkomma detta bör regeringen enligt Boverket överväga om inte staten ska utveckla nödvändiga bastjänster för upprättande av lagreglerade beslut som detaljplaner, bygglov etcetera. Boverket poängterar särskilt behovet av en standardiserad lov- och byggprocess.

De stora resurserna för digital transformation inom samhällsbyggnadsområdet satsas inte på nationell utveckling av en digital samhällsbyggnadsprocess utan ligger enligt Boverket i praktiken bundna i en rad olika innovationsprogram. Boverket framför att de konkreta resultaten i form av utveckling av exempelvis en digital samhällsbyggnadsprocess saknas. Boverket menar att det behövs satsning på reell utveckling så att innovationsidéerna som kommer fram omsätts i konkreta uppdrag och regelutveckling.

Handläggningstider för att få fram byggrätt, bygglov och fastighetsbildning är ett mycket stort problem i stora delar av landet. Det innebär att bostäder inte byggs, att företag inte kan utvecklas och att det i slutändan blir dyrare att bo i och använda byggnader. Dessa problem har diskuterats i riksdagen i ett stort antal interpellationsdebatter och har tagits upp i många skriftliga frågor.

Öppna data och en helt digital samhällsbyggnadsprocess behöver införas, inte minst i en omstart av Sverige.

Mot bakgrund av Boverkets rapport ställer jag frågan till statsrådet Per Bolund:

 

Vad avser statsrådet att göra för att åstadkomma konkreta resultat och undanröja juridiska och organisatoriska hinder för att snabba på införandet av en digital samhällsbyggnadsprocess med tillgång till öppna geodata och fastighetsdata?