Fråga 2019/20:2073 Skarvens tillväxt i Östersjön

av Jessika Roswall (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Återigen kan vi i medierna läsa om såväl yrkesfiskarnas som fritidsfiskarnas oro för fiskbeståndet. Ett stort problem som uppmärksammats ett antal gånger är skarven.

EU-kommissionen har öppnat för en mer generös tolkning av fågeldirektivet, vilket borde innebära att Sverige har ett större utrymme att agera. Det är också bra att Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten har skickat en strategi för svenskt fiske på remiss. Strategin innehåller en hel del bra förslag men bör aktualiseras till yrkes- och fritidsfiskarnas nuvarande situation. Under en alltför lång tid har vi sett den negativa utvecklingen för fiskbeståndet utan några faktiska åtgärder och nu krävs det handling.

Skarvens, och för den delen även gråsälens, snabba tillväxt är ett hot mot landsbygdens utveckling och framför allt mot det småskaliga och kustnära fisket. Det har vi sett på flera ställen utefter Östersjökusten, bland annat i Älvkarleby där sportfiskare vittnar om en allvarlig utveckling. Den allvarliga utvecklingen har varit uppe för diskussion i riksdagen ett antal gånger och ett antal regionala beslut kring skyddsjakt har beslutats, men hittills har vi inte sett någon handling från regeringen. Trots beslut om skyddsjakt har utvecklingen gått åt fel håll och det görs inte tillräckligt.

Det är hög tid att regeringen agerar, och det borde till exempel föras en gemensam dialog mellan å ena sidan yrkes- och fritidsfiskarna och å andra sidan länsstyrelserna i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län för att enas om en nulägesbild och diskutera konkreta åtgärdsförslag. Svenskt yrkesfiske ska bygga på ansvarstagande och förordna ett långsiktigt hållbart fiske men då måste också ges rätt förutsättningar.

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka konkreta åtgärder är statsrådet beredd att vidta för en minskning av skarv?