Fråga 2019/20:2070 Utbyggnaden av slussen i Södertälje

av Ingela Nylund Watz (S)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Arbetena med att bygga ut Södertälje kanal i det så kallade Mälarprojektet inleddes 2016 med löftet att det skulle färdigställas 2019. Under flera års tid har arbetena pågått och de absolut vackraste och av medborgarna mest utnyttjade centrala delarna av Södertälje, områdena runt slussen och kanalen, har inte varit möjliga att nå för allmänheten. Buller och kraftiga trafikstörningar har varit vardag under flera år.

I början av 2019 lämnade så Sjöfartsverket beskedet att projektet skulle försenas med två år och bli färdigt först 2021 samt att det drabbats av ökade kostnader från planerade 1,8 miljarder till 2,7 miljarder. Ett besked som mottogs med stor besvikelse och irritation i Södertälje. Men det skulle bli värre än så. I mars 2020 lämnade Sjöfartsverket beskedet att en ny upphandling av entreprenör ska genomföras och att arbetena därför kommer att stå stilla i ett år. Bakgrunden till detta var att den entreprenör som tilldelats arbetena sa sig inte klara av uppgiften och drog sig ur. På Sjöfartsverkets hemsida uppges att målet nu är att bli klara 2022. 

Sedan 2016 har alltså Södertäljes vackraste plats varit en avstängd och ful arbetsplats där det stora delar av tiden inte pågått något arbete och sedan februari 2020 har arbetet helt stått stilla.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kan ministern bekräfta att arbetena i Södertälje kommer att färdigställas enligt det besked som lämnas på Sjöfartsverkets hemsida, det vill säga 2022?