Fråga 2019/20:2059 Åtgärder mot gängvåldet

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den senaste tiden har det gängrelaterade våldet varit extremt och skapat stor otrygghet för befolkningen.

En tolvårig flicka sköts till döds i det pågående gängkriget. En man sköts i sin bil på Lidingö. De kriminella gängen upprättar vägspärrar för att kontrollera vilka som rör sig i området. Det här är bara tre exempel i närtid, händelser som givetvis påverkar vårt samhälle och skapar en otrygghet bland vanliga medborgare.

Dödsstraffet avskaffades i Sverige den 30 juni 1921, och den sista avrättningen verkställdes i Stockholm den 23 november 1910. I Sverige är dödsstraffet förbjudet enligt lag sedan 1975. En kort historiebeskrivning av hur vårt demokratiska samhälle vuxit fram till det samhälle vid hade till för några år sedan.

Tyvärr ser vi en samhällsutveckling som skapat en alternativ rättskipning med extremt våld på öppen gata. Våld som dödar oskyldiga människor, ett våld som till och med dödar barn. I praktiken innebär det att dödsstraffet återinförts i Sverige eftersom de kriminella gängen agerar polis, åklagare, domstol och bödel. Utvecklingen är minst sagt oroande eftersom det ligger helt utanför det demokratiska samhällets grundprinciper.

Riksdagen stiftar våra lagar genom demokratiska beslut. Polis, åklagare och domstolar ska agera utifrån den lagstiftning som finns, en ordning som vilar på det demokratiska samhällets principer. Det som sker i dag är oacceptabelt och måste bekämpas med kraft. Får den här utvecklingen fortsätta är det ett hot mot vårt demokratiska samhällsskick.

Regeringen säger sig satsa på polisen och övriga rättsvårdande instanser, men vi kan konstatera att åtgärderna är alltför små i förhållande till de pågående våldshandlingar som sker dagligen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka ytterligare åtgärder avser statsrådet att vidta för att bekämpa den ökande trenden av skjutningar och andra våldshandlingar i samhället?