Fråga 2019/20:2057 Validering av utländsk examen

av Betty Malmberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

För fem år sedan skrev tidskriften Vårdfokus (den 25 maj 2015): ”Regeringen vill att det ska gå fortare för utländsk sjukvårdspersonal att få svensk legitimation och ger Socialstyrelsen tio miljoner kronor. Pengarna ska gå till fler handläggare och till att se över nuvarande rutiner.” Satsningen riktade framför allt in sig på sjukvårdspersonal som avlagt sin examen i ett land utanför EU/EES och som ansökte om legitimation i Sverige. Regeringen satte även upp ett mål om att handläggningstiden skulle halveras under 2015. Men problemen kvarstår än i dag. Trots ett skriande behov av vårdpersonal finns sjuksköterskor vars valideringsdokument blivit liggande över ett halvår på Socialstyrelsen medan det särskilda kunskapsprov som ska avläggas var skjutet på framtiden. I bästa fall kommer därmed sökandens valideringsprocess att ta knappt ett år.

Tack vare en app kan examinerade i Sverige numera få sin legitimation på två veckor. Samtidigt är det väl känt att många svenskfödda studerar olika vårdyrken utomlands då konkurrensen om studieplatser har varit mycket stor tidigare år.

Med tanke på det stora behovet av vårdpersonal är det därför anmärkningsvärt att Socialstyrelsen inte kan upprätthålla rimliga handläggningstider, så att nyanlända sjuksköterskor och läkare får legitimation och kommer ut på arbetsmarknaden fortare.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att Socialstyrelsen ska kunna förkorta sina handläggningsprocesser när det gäller validering av legitimationsexamina från länder utanför EU/EES?