Fråga 2019/20:2055 Översyn av miljöbalken

av Sten Bergheden (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Miljöbalken är mycket byråkratisk och medför mycket extra arbete för landets företag vid nya tillståndsprövningar. Den medför mycket stora utredningskostnader för våra företag och kan vara direkt hämmande för utvecklingen då den kan medföra att företag avstår att expandera sin verksamhet i Sverige. Regeringen måste nu med kraft se över gällande regelsystem och underlätta och minska regelkrånglet i miljöbalken. Man måste också aktivt hjälpa våra företag att göra rätt och därmed kunna uppfylla kraven i miljöbalken. Samhällets roll kan inte bara vara att ägna sig åt att kontrollera och sedan straffa de företag som råkar ha gjort fel.

Om vi straffar ut våra företag med onödigt krångliga regler kan det innebära att Sverige förlorar produktionen och arbetstillfällena när dessa flyttas till andra länder, vilket inte bidrar till en bättre miljö i världen på något sätt, för risken är stor att produktionen då genomförs under mycket sämre miljöförhållanden och sämre arbetsförhållanden än i Sverige.

Vi måste vara rädda om vår produktion och våra företag.

Det är nu dags att göra en grundlig översyn av miljöbalkens regler och dess byråkrati i syfte att minska byråkratin, minska kostnaderna, sänka avgifterna och regelkrånglet i miljöbalken och i stället underlätta för våra företag att utvecklas och växa i Sverige.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Avser ministern att inom den här mandatperioden se över miljöbalkens regler för att minska byråkratin och kostnaderna och därmed minska regelkrånglet för landets företag?