Fråga 2019/20:2048 Utvisning av utländska brottslingar

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Över 10 procent av alla utvisningsdömda brottslingar utvisas aldrig. Det handlar, enligt Sveriges Radios granskning, om sammanlagt över 600 personer under senare år. 600 personer som gjort något så grovt att de, trots Sveriges sparsamma utvisningspraxis, har dömts till utvisning efter avtjänat straff. Till råga på detta får dessa människor dessutom så kallad straffrabatt på sina fängelsestraff. En rabatt som är högre än i andra fall, just till följd av utvisningsdomen, oavsett om utvisningen sker eller inte.

Brottsoffren, som kanske blivit våldtagna eller misshandlade, tvingas leva i skräck när förövarna åter kan vandra fritt på gatorna utan att polisen har en aning om var de befinner sig. I kombination med det svaga skydd som finns för brottsoffer och vittnen är det därför inte konstigt att grovt kriminella i många avseenden ser Sverige som en fristad och med ro kan se en eventuell fängelsetid som en parantes i tillvaron.

Det finns som bekant en hel del att göra i syfte att rikta fokus på att stärka brottsoffrens rättigheter i samhället snarare än de kriminellas. Det är oacceptabelt att grovt kriminella eller personer som återkommande återfaller i brott får vistas i vårt land. Från den sekund domen fallit bör denna rätt anses vara förbrukad.

Utöver utökat skydd av vittnen och brottsoffer, skärpta straff och ökad övervakning samt ett reformerat polisiärt arbete finns det en sak som borde vara prioriterat från regeringen att genomföra: säkerställa internationella avtal i syfte att verka för att 100 procent av de med utvisningsdomar också blir utvisade.

Mot bakgrund av ovanstående önskas justitie- och migrationsminister Morgan Johansson svara på följande fråga:

 

Avser ministern att ta initiativ till upprättandet av nya avtal för att möjliggöra att samtliga utvisningsdömda också blir utvisade?