Fråga 2019/20:2045 Antalet polisanställda i Sverige

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Moderaterna har tidigare efterfrågat riksdagens utredningstjänst, RUT, att analysera möjligheterna att öka antalet polisanställda med 10 000 till 2024. RUT anser att det nuvarande målet om 1 045 nya polisstudenter per termin inte är tillräckligt. Det måste även återanställas poliser tillbaka till yrket.

I höstbudgeten 2019 satsade Moderaterna 500 miljoner kronor för att Polismyndigheten ska kunna återanställa pensionerade poliser och poliser som lämnat yrket samt stärka polisernas administrativa stöd. Tillskottet var tänkt utöver de medel som avsattes för att få på plats 10 000 fler polisanställda till 2024.

Redan i januari visade en intern rapport ”svårigheter” inom Polismyndighetens arbete att nå regeringens mål om 10 000 fler polisanställda inom fyra år. Samtidigt meddelade den ansvarige samordnaren att prognoserna visar att målet kommer att uppnås. I dag har jag fått en rapport om att exempelvis Polisregion Jämtland/Härjedalen och Östersund inte har pengar kvar i sin budget för att återanställa gamla poliser. Detta trots att det fortfarande saknas poliser i regionen och att det finns möjliga tidigare poliser att kunna återanställa.

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några nya och ytterligare åtgärder för att uppnå målet om 10 000 poliser till 2024?