Fråga 2019/20:2041 Garantera tillgången till läkemedel mot covid-19

av Margareta Cederfelt (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige har erhållit betydligt färre doser av läkemedlet remdesivir av EU än vad Folkhälsomyndigheten estimerat behovet till. Antalet erhållna doser är endast 1 700 mot äskade 70 000 doser.

I det fall antalet insjuknade personer ökar och Folkhälsomyndighetens värsta scenario infaller räcker antalet doser definitivt inte. Med beaktande av att endast 20 procent av äskade doser erhållits är risken stor att Sverige inte ens vid en mindre ökning av antalet insjuknade personer kan säkerställa att dessa erhåller läkemedlet remdesivir.

Den låga tilldelningen visar tyvärr tydligt risken för att Sveriges behov av läkemedel mot covid-19 inte prioriteras av regeringen och därmed heller inte prioriteras när tilldelning av läkemedel fördelas. Risken är stor att Sverige heller inte kommer att få erforderlig tilldelning av doser för vaccinering.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur agerar ministern för att säkerställa att Sverige i dag och i morgon får tilldelning av läkemedel för behandling samt vaccin mot covid-19 i nivå med Folkhälsomyndighetens uppskattade behov?