Fråga 2019/20:2036 Samarbete med Islamic Relief

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Islamic Relief Worldwides styrelse har i dagarna avgått med omedelbar verkan efter att organisationen, som anses vara Muslimska brödraskapets främsta biståndsorganisation, ertappats med nya skandaler. En högt uppsatt chef för organisationen glömde sin offentliga roll och beskrev terrorister som hjältar samtidigt som Israel framställdes som den sionistiska fienden. Personen passade dessutom på att förhärliga terrorattacker mot Israel samt sprida en bild av USA:s tidigare president Barack Obama iförd en slips märkt med den judiska davidsstjärnan.

Att hela styrelsen avgår sänder givetvis en stark signal. Det passar utmärkt i en tid då man försöker ge sken av att dessa värderingar inte är vanliga inom organisationen, trots att de de facto är en del av Muslimska brödraskapet och därmed även står bakom det intoleranta synsättet.

Trots att hela styrelsen avgår är det dock inte särskilt svårt för organisationen att arbeta vidare just på grund av Muslimska brödraskapets unika och komplexa organisatoriska förmåga. Till följd av genomtänkta stadgar i olika stiftelser och organisationer samt diverse olika personunioner möter organisationsstrukturen varje ny situation, inklusive skandaler, som en samlad kraft. Tack vare denna struktur kan organisationen inte bara snabbt byta ut personer, utan de kan även snabbt och smidigt skapa nya samarbeten på ett strukturerat och metodiskt sätt. Varje del av organisationen kan även anpassa sig för givna situationer, i syfte att kunna maximera möjligheten till att exempelvis få ekonomiska anslag.

Ledarsidornas skribent Johan Westerholm har på ett föredömligt sätt exemplifierat just detta. En av de styrelsemedlemmar som nu avgår från Islamic Relief Worldwide, svenska Lamia Elamri, är ordförande för Islamic Relief Sverige. Enligt organisationens stadgar är hon en svensk oberoende del av Islamic Relief Worldwide. Hon är dessutom verksamhetschef för Studieförbundet Ibn Rushd. Även Omar Mustafa, tidigare förbundschef för studieförbundet samt tidigare styrelseordförande för Islamiska Förbundet i Sverige satt så sent som 2019 i Islamic Relief Sveriges styrelse. Tidigare hade Mustafa den formella titeln vice ordförande. Exempel som dessa kan fortsätta i det oändliga.

Det är i sig oroväckande att det offentliga svenska samhället naivt nog samarbetar med en organisation som återkommande ertappats med olika skandaler och som till och med blivit terrorlistad. Att organisationen dessutom bevisligen har haft samröre med och kan kopplas till antidemokratiska och i vissa fall våldsbejakande grupper gör inte saken bättre.

Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Peter Eriksson svara på följande fråga:

 

Hur ser statsrådet på de uppgifter som framkommit, och kommer de att påverka svenska biståndssamarbeten?