Fråga 2019/20:2035 Bistånd till Muslimska brödraskapet

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Hundratals miljoner svenska skattekronor går i dag till diverse islamistiska extremister som kan utgöra ett långsiktigt hot mot såväl vårt samhälle som mot andra samhällen. Undertecknad och Sverigedemokraterna har därför årligen drivit på för att förhindra att skattemedel slussas till extremister, till exempel organisationer som kan kopplas till Muslimska brödraskapet. Dessvärre med föga resultat.

Trots att det nu länge funnits gedigen vetskap om Muslimska brödraskapets organisation och dess kopplingar till diverse svenska organisationer tycks kunskapen inte ha nått Regeringskansliet. Glädjande nog har dock ännu fler fakta rörande detta presenterats, tack vare forskarna Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och Peder Hyllengren.

Genom den europeiska paraplyorganisationen Federation of Islamic Organizations in Europe, som i allmänhet klassas som brödraskapets europeiska gren, ser vi hur biståndsorganisationen Islamic Relief, vid sidan om studieförbundet Ibn Rushd är en av två kassakor för Muslimska brödraskapet i Sverige. Av dessa är Islamic Relief den med råge största mottagaren, då de på bara nio år har mottagit omkring 627 miljoner kronor från Sida.

Det är fullkomligt obegripligt att pengar som är ämnade att hjälpa människor i nöd i stället går till en organisation som står för helt andra värden än vårt samhälle och därmed kan anses agera kontraproduktivt. En organisation som förkastar demokrati, jämlikhet och rätten att få älska vem man vill ska inte få några skattemedel, och att det i dag sker kan inte ses som något annat än självskadebeteende. Sida bör inte understödja extremism.

Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Peter Eriksson svara på följande fråga:

 

Avser statsrådet att, mot bakgrund av vad som framkommit, ta initiativ till att säkerställa att skattemedel inte går till aktörer kopplade till Muslimska brödraskapet eller motsvarande organisationer?