Fråga 2019/20:2027 Haverikommission vid suicid

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Storbritannien har man ett arbetssätt som går ut på att en haverikommission tillsätts vid suicid. Det innebär att sjukvård, socialtjänst, skola, polis och civilsamhället gemensamt tillsätter en utredning för att komma fram till vad som har hänt, för att upptäcka eventuella brister som förekommit.

En haverikommission kan med sin utredning förhindra framtida suicidförsök, då varje individuell händelse utreds och framtida felsteg därmed kan motverkas. Det är en metod som engagerar flera viktiga samhällsaktörer och skapar ett viktigt nätverk.

Under 2019 tog 1 269 personer sitt liv i Sverige. Av dessa var 873 män, och antalet kvinnor var 396. Av de som dog av suicid under 2019 var fem barn under 15 år. Utöver det finns 319 fall registrerade då det funnits misstanke om suicid som inte kunnat säkerställas.

Varje självmord är att betrakta som ett misslyckande; samhället kan och måste göra betydligt mer för att minska suicidtalen. Arbetssättet med en haverikommission är intressant, och ett liknande arbetssätt skulle vara aktuellt att utreda i Sverige.

Av den anledningen vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan metoden med haverikommission vid suicid komma att utredas i Sverige?