Fråga 2019/20:2026 Folkbildningsstöd till Muslimska brödraskapet

av Markus Wiechel (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I dag går hundratals miljoner av svenska skattepengar till diverse islamistiska extremister som inte bara kan utgöra ett långsiktigt hot mot vårt samhälles grundläggande värderingar utan även aktivt motverkar integration. Undertecknad har genom att årligen lämna in motioner lyft denna fråga, då inte minst skattestödet till organisationer kopplade till Muslimska brödraskapet. Dessvärre med föga resultat.

I sommar har vi dock fått än mer på fötterna beträffande det så kallade studieförbundet Ibn Rushd. Forskarna Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och Peder Hyllengren har visat att studieförbundet Ibn Rushd har starka kopplingar till Muslimska brödraskapet, då främst genom den europeiska paraplyorganisationen Federation of Islamic Organizations in Europe, som också i allmänhet klassas som brödraskapets europeiska gren. Vid sidan av biståndsorganisationen Islamic Relief är Ibn Rushd en av två kassakor för Muslimska brödraskapet i Sverige.

Studieförbundet Ibn Rushd har erhållit 273 miljoner kronor i statligt stöd från Folkbildningsrådet under de senaste femton åren (2005–2020). Tillsammans med andra projektbidrag och kommunbidrag har över en miljard svenska skattekronor slussats ut till krafter som verkar för att motverka integration.

Folkbildningsrådet har bland annat till uppgift att granska dessa utbetalningar i syfte att säkerställa att pengarna går till aktörer som använder dem som de ska. Nu ser vi hur Folkbildningsrådet i stället kommit att bli en medlöpare som uppmanar kommuner att betala ut ännu mer till aktörer som motarbetar fundamentala värden i vårt samhälle i fråga om demokrati, jämlikhet och rätten att få älska vem man vill. Det är fullkomligt obegripligt att detta självskadebeteende från samhället får fortsätta. Islamister och andra extremister som på detta sätt önskar förändra vårt samhälle i grunden bör inte ha en enda skattekrona.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utbildningsminister Anna Ekström svara på följande fråga:

 

Avser ministern att, mot bakgrund av vad som framkommit, ta initiativ till att säkerställa att skattemedel inte går till aktörer kopplade till Muslimska brödraskapet eller motsvarande organisationer, exempelvis genom särskilda riktlinjer till Folkbildningsrådet?