Fråga 2019/20:2014 Försenat beslut om avskaffat krav på danstillstånd

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 5 augusti rapporterade Sveriges Radio P4 Jämtland att en restaurangägare åtalas misstänkt för brott mot ordningslagen efter att ha anordnat danstillställningar utan tillstånd.

I dag krävs tillstånd för att anordna en offentlig danstillställning. Tillståndsplikten är absolut, vilket innebär att inga tillställningar där det bedrivs dans undantas. 

Det är inte rimligt att restaurangägare ska dömas i domstol för att ha bedrivit dans på sin restaurang. Den bilden delas av Sveriges riksdag, som vid flera tillfällen riktat tillkännagivanden till regeringen om att slopa kravet på danstillstånd.

Till följd av riksdagens beslut har regeringen tillsatt en utredning som syftar till att se över reglerna. Utredningen föreslår att det absoluta kravet på tillstånd ska slopas. Tillståndskravet ska i stället vara beroende av om danstillställningen utgör en risk med hänsyn till ordning och säkerhet.

Utredningens förslag är ett steg i rätt riktning, men det är långt ifrån tillräckligt. Regeringen måste svara upp mot riksdagens beslut om att avskaffa danstillståndskravet i dess helhet.

Hittills har regeringen endast meddelat att arbetet med att ta fram en lagrådsremiss om ett avskaffande pågår i Regeringskansliet. Inrikesministern har inte kunnat meddela när ett sådant förslag ska presenteras.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

När avser statsrådet att återkomma med ett förslag om att helt avskaffa kravet på danstillstånd?