Fråga 2019/20:1994 Förutsättningarna för hästnäringen

av Angelika Bengtsson (SD)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Övergödningsutredningens betänkande Stärkt lokalt åtgärdsarbete – att nå målet ingen övergödning (SOU 2020:1), som överlämnades under sommaren till Miljödepartementet, har redan fått stor uppmärksamhet bland hästägare och hästentusiaster. Många av förslagen skulle utarma hela hästnäringen, en näring som förser Sverige med många tusen heltidsarbeten men som dessutom är en stor idrott. Våra barn och ungdomar skulle då bli tvungna att hitta en annan sport att sysselsätta sig med. Personer med funktionsnedsättning skulle inte få värdefull rehabilitering och träning på hästryggen.

Hästägare är måna om att mocka ofta och se till att spillningen gör nytta någon annanstans. Inte sällan ges den till grannen som är lantbrukare/bonde eller körs vidare till en biogasanläggning. Många hästägare är måna om att minska övergödningen. Men att en statlig utredning pekar ut en hel näring som syndabock är inte rätt väg att gå om man vill minska övergödningen. Därför är vi många som är oroliga för att förslagen ska bli verklighet.

Mot bakgrund av det anförda vill jag ställa följande fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Kommer regeringen att föreslå att förslagen som presenterats i utredningen ska genomföras, och ser ministern vilka följdeffekter det skulle få för idrottsrörelsen, våra barn och unga samt hela näringen?