Fråga 2019/20:199 Tryggheten vid obevakade järnvägsövergångar

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

För drygt två veckor sedan, söndagen den 29 september 2019, dog två människor vid en järnvägsövergång som saknade både bommar och ljussignal i Bodens kommun. För tre år sedan dog en traktorförare utefter samma sträcka. Alla tre på en obevakad övergång. Det är tre människoliv man hade kunnat spara med bommar.

Med anledning av den tragiska tågolyckan i Boden har Postnord fattat beslut om att med omedelbar verkan upphöra att trafikera den obevakade järnvägsövergången, vilket får till konsekvens att det kommer att finnas hushåll som måste ta sig sju kilometer fram och tillbaka för att hämta sin post. Dessa hushåll har inget val utan måste fortsätta att köra över den där korsningen.

Före denna dödsolycka hade 15 personer i år mist livet vid olyckor på några av de runt 3 500 obevakade järnvägsövergångarna i Sverige. Trafikverket uppger även att det är det största antalet på tio år.

Enligt Trafikverkets lista med alla plankorsningar där tåg och trafikanter möts på samma plan finns det 230 helt oskyddade järnvägsövergångar i Norrbotten. Många av dessa järnvägsövergångar är rena dödsfällor.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att säkerställa tryggheten vid obevakade järnvägsövergångar?