Fråga 2019/20:1987 Västra Skånes behov av fungerande flygtrafik

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Västra Skåne har ett behov av kommunikationer och infrastruktur. Ängelholms flygplats fyller en väsentlig del av behovet för invånare, näringsliv och besökare. Flygningarna är också avgörande för att man ska kunna ta sig till och från Stockholm över dagen samt kunna ta sig vidare i landet från Arlanda och Bromma.

Regionen har besöks- och turistnäring där flygplatsen utgör en hubb för företag inom bland annat kulturella upplevelser, hotellverksamhet, restaurangverksamhet, evenemang såsom tennisveckorna och närheten till Helsingör i Danmark.

Regionen är växande inom tjänstebranschen, med huvudkontor och utlandsägda företag som i dag finns och verkar här. Konsult- och kontorstjänster spelar också en viktig roll för det lokala näringslivet.

Näringslivet är i behov av enkla snabba flygförbindelser, och tillgängligheten till Stockholm är avgörande för företagens fortsatta etablering och nyetablering i området.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur avser ministern att agera för att säkerställa att regionen får tillgång till fungerande flyginfrastruktur med anledning av de konsekvenser av covid-19 som påverkat flygplatsen?