Fråga 2019/20:1978 Korttidspermitteringar

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Många företag har befunnit sig i kris sedan covidpandemin bröt ut, och permitteringar och varsel har duggat tätt över hela landet. Enligt Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF, har Sveriges resebyråer och researrangörer en permitteringsgrad på över 83 procent. Hotell- och restaurangbranschen har en permitteringsgrad på 42 procent och genomsnittet i Sverige ligger på ca 12 procent. Resebranschen är tillsammans med hotell- och restaurangbranschen den värst drabbade branschen.

Ett annat tydligt exempel är den stängda norska gränsen som påverkat hela Värmlands län. Vanligtvis är Värmland fyllt till brädden av våra uppskattade norrmän som kommer hit under sommaren för att campa och ha semester. Även gränshandeln har lidit kraftigt när gränsen varit stängd, och ett tag såg det riktigt mörkt ut. I skrivande stund är gränsen stängd igen, och det återstår att se hur länge och hur illa det kommer att bli denna gång. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan följande:

 

Avser ministern att vidta nya åtgärder efter att den begränsade perioden av korttidspermitteringar upp till 80 procent gått ut?