Fråga 2019/20:1966 Fredsavtal mellan Israel och Förenade Arabemiraten

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

För första gången på 24 år och tredje gången någonsin har Israel lyckats teckna ett fredsavtal med tillhörande diplomatiska relationer med ett arabland. Det är sannerligen någonting vi alla bör glädjas åt, och det är inte konstigt att många i skrivande stund firar detta.

Det är dock inte alla som firar. I Iran och andra delar av arabvärlden ser man detta som ett svek, då hatet mot Israel och det israeliska folket är omfattande och påtagligt. I flera länder finns även fortfarande en ambition att en dag lyckas utplåna Israel som land.

En av de som uttryckt avsky för de nyupprättade diplomatiska förbindelserna är den palestinske diktatorn Mahmoud Abbas som kallat fredsavtalet för ”ett avskyvärt förräderi”. Uttalandet är om något talande för vad den högste palestinske ledaren har för syn på fred i regionen. Det bör även vara en varningsklocka för den svenska regeringen som länge visat Abbas sitt stöd, trots återkommande avslöjanden om systematisk antisemitism och Israelhat.

Efter detta uttalande borde naturligtvis även den svenska regeringen, som ju utmärkt sig med sina förvånansvärt goda relationer till den palestinska regimen, ha tappat hoppet om att den palestinske diktatorn tror på en fredlig tvåstatslösning.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att lyfta fredsavtalet mellan Israel och Förenade Arabemiraten som ett gott exempel för den palestinska myndigheten, eller kan vi förvänta oss att hon på annat sätt markerar mot Mahmoud Abbas uttalande?