Fråga 2019/20:1956 Högskoleprovet

av Ilona Szatmari Waldau (V)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

UHR har meddelat att högskoleprovet ställs in även hösten 2020 på grund av coronapandemin. I stället planeras två provtillfällen våren 2021. Beslutet är nog riktigt ur smittsynpunkt, men de inställda proven ställer såklart till problem för dem som planerat att söka till en utbildning, då både ansökningstillfället höstterminen 2020 och vårterminen 2021 omintetgörs.

För synskadade kan det dröja ännu längre innan de kan söka till högskolan då det särskilda provet för synskadade bara ges på höstterminen. För dem omintetgörs även antagningen för höstterminen 2021 om de inte ges möjlighet att skriva det anpassade provet hösten 2020 eller våren 2021. Eftersom det är ett anpassat prov med få deltagare skulle provet kunna genomföras i år, även med hänsyn tagen till covid-19.

När tre provtillfällen blir två riskerar också antalet personer som gör provet vid ett provtillfälle att öka. Detta påverkar studenter med funktionsnedsättning som av olika skäl behöver anpassningar, till exempel extra lugn miljö eller hjälpmedel.

Min fråga till statsrådet Matilda ernkrans är därför:

 

Kommer de med behov av anpassningar, såsom synskadade, att kunna skriva högskoleprovet hösten 2020 eller våren 2021?