Fråga 2019/20:1906 Attacker mot kristna kopter

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Runt om i världen är situationen för kristna på många håll mycket svår, och på flera håll har det under senare tid förvärrats, vilket gjort dem till världens mest förföljda grupp.

Egyptens ursprungsbefolkning kopterna, som är en kristen minoritet, har länge varit utsatt för förtryck och attacker. Förutom att kopterna har utsatts för våld och även mord har ett stort antal kyrkor och affärer attackerats, plundrats eller satts i brand. För ungefär hundra år sedan fanns det över 55 000 judar i Egypten, och i dag finns det bara ett fåtal kvar.

Kopterna har attackerats av bland annat Muslimska brödraskapets anhängare. När Brödraskapet till slut tvingades från makten i Egypten var det många som kände hopp om en rejäl förändring, men tyvärr är den koptiska gruppen fortfarande hårt utsatt. Det har även förekommit att islamister öppet uppmanat till våld mot kristna. Kopter har dessutom brutalt mördats av Islamiska staten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Kommer ministern ta initiativ till att Sverige visar sitt tydliga stöd för kristna kopter i Egypten och verka för att FN och EU ska ställa tydliga krav på Egyptens regering att garantera kristnas säkerhet och rättigheter samt stoppa de uppmaningar till våldsanvändning gentemot kristna som förekommer runt om i landet?