Fråga 2019/20:1903 Explosionen i Beirut

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Explosionen i Beirut tisdagen den 4 augusti, där hundratals människor mist sina liv och tusentals människor skadats, har inte helt oväntat chockat många, som undrar hur detta kan ha hänt. Klart är att det var minst två olika explosioner och att det var den andra explosionen som ödelade en stor del av den libanesiska huvudstaden samt avslutade livet för samtliga ur räddningstjänsten som kommit för att släcka de första lågorna. Att den andra explosionen kunde orsaka en sådan enorm skada förklaras enligt Libanons premiärminister med att 2 750 ton högexplosivt ammoniumnitrat sedan sex år tillbaka har förvarats i hamnområdet där explosionen startade. Det är dock ännu oklart vad som faktiskt gjorde att antändningen startade.

Den drabbade hamnen styrdes till stor del av Hizbullah, och genom denna kom ungefär 60 procent av all import till i landet. Där fanns även silor som lagrade importerat spannmål, vilka varit mycket betydelsefulla då Libanon enbart har kapacitet att producera en tiondel av sitt spannmålsbehov självt. Händelsen kommer med andra ord att få en rad negativa konsekvenser där såväl sjukvården som vitala samhällstjänster blir hårt ansatta. Därtill har explosionen enligt Beiruts borgmästare gjort att över 300 000 människor har blivit hemlösa. Det är därför inte konstigt att myndigheterna är mycket angelägna om att få en förklaring till vad som skett. Undantagstillstånd i två veckor har utlysts, och samtliga hamnchefer är satta i husarrest.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde: 

Avser ministern att ta initiativ till ett internationellt engagemang, exempelvis genom FN eller EU, för att bistå Libanon med att utreda händelsen eller på annat sätt hjälpa landet i denna svåra stund?