Fråga 2019/20:1902 Åtgärder mot ökad arbetslöshet

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

I inget annat EU-land ökade arbetslösheten under juni mer än i Sverige, som nu har den sjätte högsta andelen utan jobb i unionen.

I juni låg den genomsnittliga arbetslösheten i EU på 7,1 procent, vilket är en ökning med 0,1 procentenheter, motsvarande 281 000 personer, jämfört med månaden innan, visar uppgifter från Eurostat. Motsvarande ökning i Sverige var 1,3 procentenheter, vilket var den enskilt största förändringen för de EU-länder som det finns uppgifter för. Ökningen innebär att arbetslösheten i Sverige enligt Eurostat var 9,3 procent – den sjätte högsta i unionen och långt från regeringens tidigare mål om lägst arbetslöshet i EU år 2020.

Det är naturligtvis mycket allvarligt att arbetslösheten skenar i Sverige, och enligt riksdagens utredningstjänst kommer den strukturella arbetslösheten att öka med ytterligare ca 40 000 personer om nivåerna i a-kassan bibehålls efter årsskiftet.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vad avser ministern att göra på kort och lång sikt för att arbetslösheten ska minska i Sverige i förhållande till EU-snittet?