Fråga 2019/20:1895 Vårdskulden

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det hårda trycket inom vården under coronapandemin har lett till en enorm vårdskuld, och i denna ingår inställda ledigheter för vårdpersonal och inställda återbesök och operationer för olika patienter. I en debattartikel i Dagens Nyheter den 10 juli skriver ordföranden för Sveriges läkarförbund att om den utveckling vi sett hittills fortsätter kan över 200 000 operationer behöva ställas in i år.

Det är nu när covid-19-trycket på sjukhusen har börjat avta som vårdskulden ska börja betas av. Detta sker i ett läge då det trots ett lägre tryck från coronapatienter råder platsbrist inom såväl akutvården som på vanliga sjukvårdsavdelningar och intensivmottagningar. Klart är att utöver den vårdskuld som finns väljer många som tidigare helt undvikit att besöka sjukvården att nu göra sina besök efter ett antal månaders väntan. De i många fall olagligt långa vårdköerna före pandemin har därmed blivit ännu längre.

Tack vare otroliga insatser från vårdpersonal som genomgått en imponerande omställning under coronapandemin har delar av sjukvården ändå fungerat – trots underbemanning, platsbrist, materielbrist och andra bristande förutsättningar. Det har gjort att vårdpersonalen är ovanligt sliten, vilket är förståeligt då det rådde personalbrist redan före pandemin. Under våren har även en stor del av vårdpersonalen jobbat övertid och under förhållanden som är allt annat än normala. Risken finns att de drabbas av utbrändhet eller andra utmattningssymtom, vilket dels innebär än färre händer i vården, dels en oerhört tuff period för de enskilda individer som drabbats.

Det är givetvis bra om samverkan mellan Sveriges 21 sjukvårdsregioner ökade för att så snabbt som möjligt kunna minska vårdskulden och korta vårdköerna. Med tanke på hur många operationer som redan ställts in är det dock tydligt att en ökad inhemsk samverkan inte räcker. Att ta hjälp från andra länder som hanterat coronapandemin bättre än Sverige bör därmed vara aktuellt.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att ta initiativ till att skicka patienter utomlands i syfte att snabbare beta av vårdskulden, och vilka andra åtgärder kan vi vänta oss från statsrådet för att korta vårdköerna?