Fråga 2019/20:1870 Reserestriktioner gentemot Spanien

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Spanien har återigen blivit rödlistat av ett antal länder till följd av nya coronautbrott, inte minst i Katalonien. Samtidigt kommer uppgifter om att hela landets dödstal är långt högre än tidigare rapporterat. Landets dödstal kan vara 60 procent högre än man tidigare trott, vilket man tror efter att ha räknat på överdödligheten. Efter att många länder hävde reserestriktionerna i juni väljer nu flera länder att återinföra karantän för Spanienresenärer, och på flera håll avråder man sina invånare från resor dit. Resebolag har således också ställt in resor dit.

Även Sverige, som globalt ses som ett parialand, hävde sina reserestriktioner till Spanien i juni just för att det var ett av få länder som till slut godkände resor hit. Till följd av den undermåliga och närmast extrema hanteringen från Sverige har också dödligheten i vårt land kommit att bli bland de högsta i världen, sett till per capita. Med rätta ställde sig många frågan vad den svenska regeringen gjorde egentligen när man varken stoppade flygresor till och från riskområden eller införde krav på karantän. Att man snabbt lade av med testning och smittspårning förvärrade genast situationen.

Mot bakgrund av den dåliga hanteringen från Sverige initialt finns det flera skäl att visa att man lärt sig något, då regerings- och myndighetsföreträdare tycks sakna självkritik och förståelse för det lidande som bristen på handling har orsakat. Mer än hälften av dem som testat positivt för covid-19 i Spanien de senaste dagarna ska vara asymtomatiska. Det betyder att många som är smittade är direkt farliga utan att själva ens veta om det. Av hälsoskäl, men även för att försöka reparera det dåliga ryktet Sverige har, bör regeringen givetvis skyndsamt agera.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer utrikesministern att ta initiativ till att Utrikesdepartementet inför reserestriktioner på något sätt, exempelvis stopp av flygningar, reseavrådan, obligatorisk testning av resenärer eller karantänskrav mot Spanienresenärer, och i sådana fall vilka?