Fråga 2019/20:1850 Coronakommissionens oberoende

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I slutet av juni beslutade regeringen att utse juristen Mats Melin till ordförande för den kommission som fått uppgiften att granska statens, myndigheternas, regionernas och kommunernas hantering av coronakrisen.

I närtid har inte Melin något öppet politiskt engagemang, men det är tydligt att han har starka negativa åsikter om Sverigedemokraterna som parti, och han har hyllats av bland annat advokatsamfundets Anne Ramberg som haft tydliga politiska åsikter som sällan sammanfaller med åsikter som ryms inom den politiska högern. Vidare är det även klart att han, under studenttiden, tillhörde en politisk miljö allra längst ut på den radikala vänsterkanten, närmare bestämt en miljö som är starkt influerad av marxism-leninismen.

I kommissionen ryms även prästen tillika radioprofilen Camilla Lif, som utsetts till ledamot. Lif har av journalisten Emanuel Karlsten ertappats med ett medlemskap i Facebookgruppen Vi stöttar Anders Tegnell & Co (FoHM), en grupp vars uttalade syfte är att stötta Folkhälsomyndigheten, den expertmyndighet som regeringen lyssnat på när man format det som allmänt kallas för den svenska coronastrategin. Hon är alltså med i en grupp vars syfte är att hylla den så kallade strategi som kommissionen till viss del har till uppdrag att granska.

Som svar på det senast uppmärksammade avslöjandet om ledamoten Lif har socialministern svarat Karlsten följande: ”Vi har ingen kännedom om vilka Facebookgrupper medlemmar har gillat och på vilka grunder.” Ministern menar därför att de vid tillfället inte gått igenom den här typen av frågor, som kan innebära att kommissionsmedlemmar är partiska, och att Lifs ställningstagande genom sitt medlemskap i gruppen är irrelevant.

Föga förvånande var kommissionen, som ska vara oberoende, en samling personer med vitt skilda erfarenheter och yrkesbakgrund. Bara en person, docenten Göran Stiernstedt, har med sin bakgrund som infektionsläkare erfarenhet av praktiskt arbete inom sjukvården. Det är naturligtvis bra med en bred kommission, men man kan med rätta fråga sig varför man inte alls inkluderat den medicinska expertisen mer. Om nu arbetet mot covid-19 ska granskas bör den medicinska aspekten rimligtvis vara central, där främjandet av en god folkhälsa ligger i fokus.

Mot bakgrund av ovanstående önskas socialminister Lena Hallengrens svar på följande fråga:

 

Hur har urvalet av vilka personer som ska ingå i coronakommissionen gått till, hur har det säkerställts att de inte är jäviga, och varför har man inte inkluderat personer med medicinsk bakgrund i en större utsträckning?