Fråga 2019/20:1848 Förhindrande av IS-terroristers rymningar

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under en längre period, inte minst sedan Turkiets folkrättsliga angrepp mot nordöstra Syrien, har tillfångatagna IS-terrorister kunnat fly från fångläger och fängelser. Den senaste veckan fick vi än en gång läsa om att några av dem som nu flytt är svenska medborgare, som tagit sig till säkra områden.

Att fly från dessa läger är inte särskilt svårt om pengarna finns för att betala för smugglingen (ca 30 000 till 150 000 kronor enligt tidningen Expressen). Vi vet likaså att det finns många såväl i Sverige som i andra delar av världen som är beredda att betala, vilket naturligtvis gör världen mer sårbar, när hjärntvättade och lojala anhängare till vår tids värsta terrorgrupp kan vandra fritt.

De huvudsakligen kurdiska SDF-styrkorna som i dag ansvarar för dessa fångläger har gjort sällan skådade uppoffringar i kampen mot IS. Att de till stor del lämnats åt vargarna så snart IS besegrats är en skam som övriga världen får leva med. Det är dock inte bara SDF som drabbas när världen tittar bort utan även vi andra: De ca 11 000 IS-fångar som SDF ansvarar för kommer nämligen från hela världen och är potentiella hot oavsett vart de flyr.

Det är därför angeläget för hela det internationella samfundet, Sverige inkluderat, att verka för att förhindra ytterligare rymningar och givetvis säkerställa att de som lyckats fly tvingas möta rättvisan.

Utrikesminister Ann Linde önskas därför svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern verkar för att regeringen bistår SDF på något sätt i syfte att förhindra framtida rymningar av IS-fångar, och hur kan detta stöd i så fall se ut?