Fråga 2019/20:1846 Det sociala kreditsystemet och förtryck av kristna i Kina

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

De kinesiska myndigheterna har beordrat fattiga kristna bybor att ta bort kristna symboler från sina hem för att i stället ersätta dem med porträtt av den brutale diktatorn tillika revolutionäre Mao Zedong alternativt nuvarande ledaren Xi Jinping. Vi ser klart och tydligt att de kinesiska myndigheterna gör allt för att höja sina ledare och kommunistpartiet till skyarna samtidigt som religion motarbetas då det ses som ett hot. Om kineser inte följer uppmaningarna riskerar de att förlora sina välfärdsförmåner.

Det är inte särskilt konstigt att vi ser den här typen av uppmaningar nu. Tanken är att Kinas omtalade sociala kreditsystem ska fungera fullt ut i år. Kreditsystemet innebär att individer får olika poäng som baseras på hur mycket kommunistpartiet godkänner dem utifrån hur de lever och beter sig. Poängen används sedan för att kontrollera deras beteende och möjliggör eller begränsar tillgången till vissa förmåner.

Det är illa nog att den kinesiska regimen har byggt ut ett omfattande digitalt övervakningssamhälle. Det finns även en utpräglad rädsla över att personer som agerar spioner och informerar om exempelvis underjordiska kyrkor och andra inofficiella gudstjänster blir belönade. På så sätt kan regeringen belöna förföljelsen av kristna, som knappast ser ut att ha några gränser, och det finns flera otäcka exempel:

Pensionen och stöd för mediciner till en äldre kristen diabetessjuk dam från staden Shangqiu i Henan togs bort av den kinesiska regimen efter att man funnit en bild på ett kors på dörren till den fattiga damens hem. I staden Xinyu i den sydöstra provinsen Jiangxi, tog man bort det ekonomiska stödet till en funktionshindrad kristen efter att vederbörande deltagit i gudstjänster.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Lindes svar på följande fråga:

 

Har ministern på senare tid lyft problemet med förföljelsen av kristna eller införandet av det sociala kreditsystemet med kinesiska företrädare, eller har för avsikt att arbeta med detta och i sådana fall hur?