Fråga 2019/20:1839 Fallet Anna Lindstedt

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt har som bekant friats från åtalet om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Lindstedts advokat kommenterade den friande domen med att det inte var oväntat eftersom det krävs egenmäktighet, förhandling och en främmande makt för att hon skulle kunna dömas för det, vilket han menade saknades.

Advokatens bild av vad som hänt fick uppenbarligen gehör hos tingsrätten. För allmänheten är det dock svårt att veta vad som sagts och gjorts under rättegången, eftersom mycket skett bakom stängda dörrar. Det gör att spekulationerna bland allmänheten flödar, inte minst beträffande Utrikesdepartementets roll i denna historia. Att Utrikesdepartementet agerat på ett sätt som sticker ut från det normala gör deras redan oklara uttalanden mer suspekta, inte minst då man dessutom lättvindigt och snabbt offrade sin ambassadör.

Vad som står klart är att fallet med Gui Minhai har kommit att bli ett av de mest uppseendeväckande och dramatiska fallen i svensk diplomatisk historia. Det finns därför all anledning att reda ut de frågetecken som finns, och så snart vi har en lagakraftvunnen dom måste regeringen lägga papperen på bordet om hur man agerat sedan Gui Minhai kidnappades.

Mot bakgrund av ovanstående önskar jag svar från utrikesminister Ann Linde på följande fråga:

 

Avser ministern att offentliggöra UD:s arbete rörande Anna Lindstedt och Gui Minhai och om inte, varför?