Fråga 2019/20:1838 Sveriges digitala säkerhet och integritet

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Kina har kraftigt begränsat friheten i Hongkong. Detta har chockat världen och öppnat ögonen på många kring hur Kina agerar för att stärka sin ställning i världen. Där kommer högteknologin med kinesiska appar in. Appen Tiktok har utvecklats och ägs av det kinesiska företaget Bytedance och har på kort tid utmanat traditionella techjättar som Twitter. Den uppges ha laddats ned två miljarder gånger.

Affärsidén är precis som med många andra sociala medier att locka användarna att dela med sig av sina data samtidigt som de underhåller sig själva med i det här fallet hemgjorda videosnuttar på max 60 sekunder.

Säkerhetsexperter har uttryckt oro över att Kinas lagar om underrättelse, nationell säkerhet och cybersäkerhet är vaga och kan tvinga kinesiska företag att stödja och samarbeta med det kinesiska kommunistpartiet. Utan ett oberoende rättsväsen för att granska förfrågningar från den kinesiska regeringen om data eller andra åtgärder finns det ingen rättslig mekanism för kinesiska företag att överklaga om de inte håller med om en begäran.

Teknikexperter hävdar att användarna ovetandes också delar med sig av annan känslig information som bland annat skulle kunna användas för ansiktsigenkänning och liknande. Att appen i praktiken skulle fungera som ett spionverktyg är naturligtvis mycket allvarligt, och det kan vara på sin plats med en utredning av Tiktok och andra liknande innehållsplattformar.

Tiktoks användarvillkor och sekretesspolicy beskriver hur den samlar in data från sina användare och deras enheter, inklusive användarinnehåll och kommunikation, IP-adress, platsrelaterad information, enhetsidentifierare, kakor, metadata och annan känslig personlig information.

Även om företaget har uttalat att Tiktok inte är verksamt i Kina och lagrar USA:s användardata i USA, krävs fortfarande att Bytedance följer Kinas lagar.

Med anledning av de frågetecken som finns kring den säkerhetsrisk som appar som Tiktok kan utgöra har Moderaterna öppnat för att förbjuda dessa på offentliga tjänstetelefoner.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är därför:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa Sveriges digitala integritet och säkerhet?