Fråga 2019/20:1834 Kriterier för reseavrådan

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Senaste besked när det gäller resande är att reseavrådan för icke nödvändiga resor kvarstår till de andra skandinaviska länderna Danmark, Finland och Norge till den 29 juli. Samtidigt har exempelvis Danmark, baserat på objektiva kriterier som smittspridningen i ett område, öppnat upp för delregionala lösningar. Boende i Skåne eller Blekinge kan nu exempelvis ta sig över Öresund.

Från svensk sida tycks UD:s reseavrådan ha sin grund i huruvida andra länder öppnat upp för svenskar mer än grundat på några specifika överväganden. Från UD har betonats att avrådan inte har sin grund i att förhindra smittspridning utan möjligheterna att ge hjälp eller konsulärt stöd för den som blivit strandsatt. Risken för strandsatta personer i Danmark, Finland och Norge som inte kan ges assistans via det omfattande nordiska samarbetet måste bedömas som tämligen låg.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern, när det gäller UD:s reserekommendationer till andra skandinaviska länder som Danmark, Finland och Norge, att i fortsättningen basera dessa på förutsägbara, utvärderingsbara och objektiva kriterier?