Fråga 2019/20:1832 Återsändande av förrymda IS-terrorister

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Än en gång har vi nåtts av uppgiften att flera IS-familjer, där en eller flera personer har svenskt medborgarskap, har flytt från kurdiska fångläger. De ska enligt trovärdiga källor till tidningen Expressen ha tagit sig till säkra områden. Det kan betyda att de nu befinner sig i Turkiet, som kommit att bli ett hem för många radikala jihadister och som på olika sätt agerat på ett sätt så att tillfångatagna terrorister har kunnat fly.

Det är inte särskilt svårt att ta sig ut från de kurdiska fånglägren om man bara har tillräckligt med pengar för att betala för smugglingen, ca 30 000 till 150 000 kronor enligt Expressen. Av den anledningen är det inte konstigt att flertalet före detta fångar i dag också kan vandra fritt på våra svenska gator. Detta trots att de tillhört vår tids absolut värsta terrorsekt och trots att vissa av dem är så radikala att de lojalt stannat med terrorsekten fram till sista striden.

Enligt Expressen har Utrikesdepartementet uppgett att man saknar vetskap om den senaste flykten av IS-familjer, men man har kännedom om tidigare rymningar. Att detta sker nu är därför ingenting som är särskilt förvånande. Viljan och förmågan att betala för terroristernas frihet finns, så även i Sverige. Av den anledningen är det extra angeläget att verka för att förhindra ytterligare rymningar samt säkerställa att de som rymt kan möta rättvisan. Det kan inte anses rimligt att Sverige ses som en frizon dit de kan ta sig för att slippa straff.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är därför:

 

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att förrymda IS-personer som befinner sig i Sverige tillfångatas, och kan det vara aktuellt att skicka tillbaka dem till de myndigheter som hållit dem som fångar?