Fråga 2019/20:1822 Rätten till dansk a-kassa för svenska SAS-anställda

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Coronapandemin har drabbat flygbolaget SAS hårt, och ett stort antal anställda har fått välja mellan två alternativ: att bli uppsagda med lön under uppsägningstiden eller att begära tjänstledigt under två år och under tiden få ersättning av den danska a-kassan FTF.

Nyligen har de danska myndigheterna beslutat att den som bor i ett annat EU-land och tar tjänstledigt eller blir uppsagd av SAS inte har rätt till ersättning i Danmark. Beslutet berör omkring 200 svenskar som har varit anställda i Danmark och betalat den danska försäkringen på omkring 2 000 svenska kronor per kvartal i flera år. Från Danmarks sida har man hänvisat till den svenska a-kassan, som dock inte medger ersättning under tjänstledighet.

En harmonisering av regelverket när det gäller villkoren på arbetsmarknaden på ömse sidor av Öresund har länge varit ett hett önskemål i regionen. Likväl finns det fortfarande juridiska och administrativa hinder som effektivt motverkar gränspendlingen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att de svenska SAS-anställda som har betalat försäkring i Danmark ska få sin a-kassa?