Fråga 2019/20:1812 Åtgärder mot laxdöden

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Under senare år har det kommit rapporter från olika delar av Europa om att vildlax som fångats haft svampinfektion orsakade av en sjukdom som getts namnet red skin disease. Också i svenska vattendrag har lax med denna sjukdom upptäckts. Tidningen Bohusläningen rapporterade den 6 juli om döda laxar i Örekilsälven och om döda laxar i vattendrag i Norge nära den svenska gränsen.

Vad som orsakar red skin disease är ännu ett mysterium men klart är att den omfattande dödlighet bland vildlaxen som orsakas av red skin disease och av många andra sjukdomar utgör ett allvarligt hot mot bestånden av vandrande lax. För att finna orsakerna till red skin disease och den omfattande laxdöden och för att kunna utveckla och sätta in verkningsfulla åtgärder krävs mer forskning och internationellt samarbete.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Tänker statsrådet ta några initiativ för att, genom exempelvis Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Havs- och vattenmyndigheten (HaV), stärka Sveriges arbete såväl nationellt som internationellt för att finna svar på vad som orsakar den omfattade laxdöden och för att utveckla åtgärder mot densamma?