Fråga 2019/20:1810 Hastighetsbegränsningar för A-traktorer

av Alexandra Anstrell (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I dag får en 15-åring efter avklarat körkort för moped utöver moped också framföra en A-traktor, epatraktor, mopedbil och EU-moped.

A-traktorer är vanliga i Sverige och fyller ett behov för många personer, inte minst ungdomar. A-traktorn har stor betydelse för många unga och kan vara det transportmedel man tar till skola, jobb eller fritidssysselsättning. I dag får A-traktorer och epatraktorer endast framföras i 30 kilometer i timmen medan en betydligt mycket mer krockkänslig mopedbil eller EU-moped får framföras i upp till 45 kilometer i timmen.

Självklart ska vi i Sverige ha högt ställda trafiksäkerhetskrav. För att trafiksäkerheten ska kunna upprätthållas krävs bland annat att fordon som förs i trafik är säkra.

A-traktorer och epatraktorer är baserade på en bil fast med modifikationer. Karossen och chassit på en A-traktor är baserade på en bil som ska klara av kollisioner som kan gå över hastigheter än fordonets hastighet själv. Denna får då bara framföras i 30 kilometer i timmen medan den mycket mer krockkänsliga mopedbilen som inte klarar av den typen av kollisioner får köras i 45 kilometer i timmen.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta några förändringar så att även säkra A-traktorer och epatraktorer får framföras i 45 kilometer i timmen?