Fråga 2019/20:1808 Långa handläggningstider hos Alfakassan

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

För den som är arbetslös är det viktigt att våra ersättningssystem fungerar tillfredställande. Coronakrisen har visat på behovet av att överväga en obligatorisk a-kassa så att inte personer hamnar utanför våra trygghetssystem. Medier rapporterar nu om omfattande problem med handläggningstiderna hos den statliga Alfakassan. Personer har fått vänta i månader på sin ersättning, vilket är otillfredsställande och sätter enskilda personer och familjer i en mycket utsatt situation. Staten har självklart ett oavkortat ansvar att säkerställa att de personer som har rätt till ersättning också får den utbetald i tid. Någonting annat är otänkbart.

Om inte Alfakassan klarar av sitt uppdrag så måste det tillsättas resurser som gör att de kan lösa sin uppgift. Den statliga verksamheten kan ta hjälp av privata företag om man inte klarar av sin uppgift eller av Statens servicecenter som har en omfattande verksamhet rörande hantering av fakturor och ekonomiska transaktioner. Att inte göra någonting för att lösa situationen är ett svek mot den som är arbetslös och väntar på sin berättigade ersättning. Det kan också föra över kostnader från staten till våra kommuner när personer måste begära försörjningsstöd för att klara sitt uppehälle.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder på kort och lång sikt avser ministern att vidta för att säkerställa att handläggningstiderna hos den statliga Alfakassan blir normala igen?