Fråga 2019/20:1805 Dödsdomar i Iran

av Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I november 2019 protesterade tusentals iranier mot den förtryckande regimen i landet. Nu ska tre unga män avrättas.

Protesterna i november 2019 var en följd av den förödande ekonomiska situation som skapats av landet korrupta ledning. Ett välgrundat missnöje bland miljontals arbetare, som inte fått sin löner utbetalade på flera månader, övergick i massprotester, utlösta av en kraftig höjning av bensinpriset. Det iranska folket reste sig i många storstäderna mot barbariska sharialagar, mot massavrättningar och mot andra talrika kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter.

Den iranska regimen fann – till följd av sin inkompetens och sin oförmåga att möta det arbetande folkets krav – inte någon annan utväg än att svara med brutalt våld och arrestera, döda och skada tusentals demonstranter. Bland de döda fanns även barn och ungdomar.

Det har nyligen blivit känt att en islamisk så kallad revolutionär domstol beslutat att avrätta tre unga män: Amir Hossein Moradi, Said Tamjidi och Mohammad Rajabi. Dessa unga män har under svår tortyr tvingats erkänna att de gjort sig skyldiga till den ”brottsliga handlingen” att ha deltagit i organiseringen av protesterna och demonstrationerna i november förra året, det vill säga utgöra syndabockar för de inträffade protesterna.

Den 16 november 2019 deltog Amir Hossein Moradi, Saeed och Mohammad Rajabi i demonstrationer på Sattar Khan Street i Teheran och arresterades senare. Det enda de gjorde sig skyldiga till var att genom att delta demonstrationerna ge uttryck för vad de ansåg om den iranska regimens politik. Den iranska regimen rubricerar detta deras ”brott” att yttra sin mening som ”fiendskap mot Gud” (Moharebeh). Inom parentes sagt: Förmätenheten hos den iranska regimen och dess så kallade rättsapparat saknar alla hämningar när dess företrädare betraktar sig som jämställda med Gud.

De tre unga männens så kallade ”bekännelser” sändes – som brukligt är när regimen vill rättfärdiga sina så kallade rättsliga åtgärder – i den iranska statliga televisionen. Dessa ”bekännelser” hade dock inte avgivits i samband med deras gripande utan först lång tid därefter under vilken regimen påstått att de varit ”försvunna” men i själva verket ”bearbetats” för avgivande av en för regimen passande så kallad bekännelse.

Det finns för övrigt starka misstankar om att alla tre är smittade av coronavirus, efter att en av dömda, Amir Hossein, sägs ha testats positivt. Fångar har inte tillgång till medicinsk vård eller hygienprodukter.

Söndagen den 12 juli meddelade deras advokat Mustafa Nili på Twitter att hans klienters dödsdomar bekräftats av den iranska regimens högsta domstol.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att för Sveriges del och i EU-sammanhang försöka ingripa för att sätta press på den iranska regimen för att förmå den att stoppa avrättningar av människor som i likhet med Amir Hossein, Moradi Saeed och Mohammad Rajabi gör bruk av sin yttrandefrihet och rätt att uttrycka sina åsikter om den regim och de villkor under vilka man lever?