Fråga 2019/20:1796 Åtgärder för att möta kommande elbehov

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Om elbehovet inte möts i regionerna Mälardalen, Västra Götaland och Skåne beräknar Tillväxtverket i en ny rapport att antalet sysselsättningar kommer att vara mellan 40 000 och 124 000 lägre fram till 2040. Elförsörjningen är en kritisk faktor för fortsatt befolkningstillväxt i dessa regioner.

Vi kan även se prognos från SCB som visar en befolkningsökning fram till 2040 på ca 18 procent. Då är det klart att det kommer att behövas mer el. Även industrierna i de tre regionerna riskerar att inte kunna expandera i den takt de önskar eller att det inte är möjligt att starta nya energikrävande företag. Så kan vi inte ha det.

”Detta påverkar konkurrenskraften bland företagen på sikt, och även regioners förmåga att attrahera nya företag och branscher”, skriver Tillväxtverket i rapporten.

I rapporten hänvisar myndigheten till uppskattningar gjorda av Svenskt Näringsliv, där elanvändningen inom industrin ökar från dagens 50 terawattimmar till mellan 82 och 103 terawattimmar, beroende på scenario, fram till år 2040.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur säkerställer statsrådet och regeringen att vi har tillräckligt med el för att leva, verka och även ha beredskap för krig och kris i Mälardalen och resten av landet?