Fråga 2019/20:1778 Antalet beredskapsflygplatser

av Alexandra Anstrell (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Regeringen har bett Trafikverket att utreda om beredskapsflygplatserna bör utökas, och myndigheten har nyligen presenterat sitt förslag.

Trafikverket vill utöka antalet beredskapsflygplatser från 10 till 19. I samband med detta skulle anslaget utökas från 9,5 miljoner kronor till 50 miljoner kronor. Myndigheten vill även utreda flygplatsers roll och funktion, totalförsvarets behov samt infrastrukturen i luftrummet under höjd beredskap och krig i ett separat uppdrag.

Det är en mycket genomarbetad utredning som efterhört behovet hos alla utövare av ambulanstransporter. Men utredningen har koncentrerat sig på just behovet av ambulansflyg.

Det är förvisso väldigt viktigt men kravet för att vara beredskapsflygplats är bland annat stöd till sjukvård, eftersökning av försvunna personer, fjällräddning, flygräddning, sjöräddning, räddningstjänst vid utsläpp, skogsbränder, naturkatastrofer, vattenräddning och vinschning men även insatser från olika myndigheter.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Har ministern och regeringen för avsikt att utöka beredskapsflygplatserna till alla regionala flygplatser och i så fall, när skulle detta kunna ske?