Fråga 2019/20:1775 Bilden av Sverige utomlands

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den ansedda och inflytelserika tidningen New York Times har i dagarna haft en artikel om Sverige. Den kan på inget sätt beskrivas som fördelaktig. Sättet att hantera den pågående coronaepidemin beskrivs som ”an unorthodox experiment”.

Bland annat betonas att Sverige hittills haft över 5 400 döda, vilket per capita sägs vara 40 procent fler än USA, tolv gånger mer än Norge, sju gånger Finland och sex gånger Danmark. En slutsats som dras i tidningen är att den svenska hållningen kan ha kostat både liv och jobb.

Uppgifter likt dessa påverkar starkt andras uppfattning om Sverige. Det kan också vara en förklaring till att svenskar möts av stängda gränser. Långsiktigt riskerar en dålig bild av ett exportberoende och internationalistiskt Sverige också att gå ut över ekonomin.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att motverka den eventuella skada Sverige tillfogas genom att bilden av Sverige i utlandet påverkas av vad som beskrivs som en misslyckad pandemihantering, nu senast genom ett uppmärksammat inlägg i New York Times?