Fråga 2019/20:1773 Stöd till flygplatsen Ängelholm-Helsingborg

av Boriana Åberg (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Flygplatsen Ängelholm-Helsingborg är av stor strategisk betydelse. En avsevärd del av regionens skattekraft skapas genom pendling till Stockholmsområdet. För nordvästra Skåne motsvarar det ca 2 procent av de samlade löneinkomsterna. Flygplatsen har också mycket stor betydelse för bland annat mötesindustrin och kompetensförsörjningen i regionen. Den upprätthåller även samhällsviktiga funktioner för beredskap och ambulansflyg. Coronakrisen har slagit mycket hårt mot Ängelholm-Helsingborgs flygplats, och sju kommuner i nordvästra Skåne har gått ihop för att rädda den genom att ta över ägandet.

När regeringen och de budgetsamverkande partierna den 14 juni föreslog ett tillfälligt ökat driftstöd på 100 miljoner till de regionala flygplatserna för att mildra effekterna av pandemin var förhoppningarna att en del av stödet skulle komma flygplatsen Ängelholm-Helsingborg till del. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att stödet ska fördelas som det var avsett, nämligen till alla regionala flygplatser som är hårt drabbade av krisen och inte bara till flygplatser som tidigare varit mottagare av statligt stöd?