Fråga 2019/20:1765 IVO:s granskning om behandlingen av äldre under pandemin

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

En klar majoritet av de som avlidit i covid-19 är äldre personer som haft hemtjänst eller bott på ett särskilt boende. Det handlar om utsatta människor som behövt samhällets stöd och som nu i flera fall avlidit enbart för att samhället agerat ansvarslöst. Skyddsutrustning har saknats och underminerats av såväl vården som myndigheterna, och patienter har lämnats att kvävas till döds enbart på grund av deras biologiska ålder.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har efter medial uppmärksamhet granskat detta, och resultaten är oroväckande. Vid hela 91 äldreboenden har IVO-granskningen påvisat så stora brister att det föranleder vidare granskning. Granskningen visar även att 40 kommuner står för nästan 70 procent av andelen dödsfall i covid-19 på äldreboenden.

Socialministern har återkommande fått skriftliga frågor om de missförhållanden som funnits, bland annat från undertecknad, då vi sett omfattande vittnesmål från visselblåsare inom vården och anhöriga till patienter. Äldre har nekats syrgas och dropp, och många har inte fått komma till sjukhus. Vi har sett hur vården gjort godtyckliga bedömningar om patienters tillstånd på distans, och i flertalet journaler har det skrivits att de inte ska få annat än palliativ vård. Vi har med andra ord klart och tydligt sett att patienter sorterats bort.

Trots alla vittnesmål och trots de tidningsartiklar som rapporterat detta har ministern vid ett flertal tillfällen hävdat att ingenting tyder på flera av de uppgifter som florerat. Det må vara häpnadsväckande att ministern med ansvar för just dessa frågor inte tycks ha läst om detta, och än mer anmärkningsvärt är bristen på handling efter att undertecknad och andra ledamöter lyft detta under en längre tid.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern att hon kunde ha agerat annorlunda mot bakgrund av den information som funnits i tidningarna om missförhållanden mot äldre, och vad kan vi förvänta oss för åtgärder från ministern efter IVO:s granskning?