Fråga 2019/20:1762 Stöd till resebranschen

av Alexandra Anstrell (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Resebranschen är en bransch i kris. Regeringspartierna med dess stödpartier har valt att säga nej till det förslag Moderaterna lagt fram i civilutskottet om att inrätta en fond för resebranschen liknande exempelvis en i Danmark. I stället skulle ett förfarande med vouchers utredas, vilket har framkommit skulle vara olagligt.

Enligt paketreselagen måste en resebyrå återbetala en resa till en kund, men resebyrån får i sin tur i många fall inte tillbaka pengarna från leverantören. Det kan exempelvis röra sig om ett flygbolag, ett flygbolag som får statligt stöd. Flygbolagen får statligt stöd men utan några krav på återbetalning till resebyråerna.

Nyligen påbörjades exempelvis resor till Grekland, men det gick inte som planerat. TUI kommer därför att flyga ned ett tomt plan för att hämta hem de resenärer som befinner sig på Rhodos. Även SAS har drabbats av problem på grund av restriktionerna. I helgen tvingades flygbolaget ställa in flera avgångar till landet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Hur ämnar ministern och regeringen stödja de utsatta researrangörerna och branschen nu när förslaget om vouchers inte är genomförbart?