Fråga 2019/20:1758 Beskjutning mot buss

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Natten den 3 juli vid tvåtiden fick polisen ett flertal larm om skottlossning i Tensta. När patruller kom till platsen hittades en SL-buss med skottskador. Uppgifter i medierna ger inte besked om det fanns passagerare ombord på bussen. Föraren undkom dock utan skador, vilket får betraktas som ett under eftersom bilder i pressen visar att bussen har skottskador strax bakom förarplatsen.

Tidigare i år avslutade polisens sin insats Rimfrost, och det konstaterades att skjutningarna ökat under insatsen. Även om beslagen av vapen och sprängmedel har varit många under Rimfrost visar ändå utvecklingen på ett gigantiskt problem i samhället. De kriminella tar rättskipningen i egna händer, och oskyldiga människor riskerar liv och hälsa i dessa uppgörelser. Vi har kunnat följa nyhetsrapporteringen där en ung mamma sköts till döds och en annan ung kvinna sköts till döds med 19 skott. En taxichaufför sköts i ryggen under ett transportuppdrag, en ung student fick ett öga bortskjutet. Gemensamt för dessa människor är att de inte var kriminellt belastade utan var offer för ett grymt gängkrig.

Nu senast, efter en lång rad av skjutningar under våren och sommaren, blev en linjebuss beskjuten och det var sannolikt bara slumpen som gjorde att ingen blev skadad eller dödad. Det är allvarligt att en linjebuss blir beskjuten eftersom det sätter en stor mängd människor i direkt livsfara. Utvecklingen är synnerligen allvarlig, och det är uppenbart att regeringens insatser inte är tillräckliga. Även om polisens insats Rimfrost har inslag av positiva effekter visar det ändå att polisen har svårt att bekämpa den alternativa rättskipning alla skjutningar är ett uttryck för. Hela rättssystemet har uppenbara problem med den allt grövre brottsligheten.

Precis som vid alla andra skjutningar är det inte acceptabelt när allmänheten riskerar att bli beskjuten. Än värre är det när människor sitter på kollektiva färdmedel, då möjligheten att ta skydd begränsas. Detsamma gäller givetvis den personal som har till uppgift att sköta de viktiga samhällstransporterna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att bekämpa den ökande trenden av skjutningar i samhället?