Fråga 2019/20:1749 Unescos världsarv Hagia Sofia

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Hagia Sofia, som på turkiska kallas Ayasofya, anses vara den bysantinska arkitekturens mästerverk. Det är likaså ett viktigt och beundransvärt världsarv som många starkt förknippar med Istanbul. Hagia Sofia byggdes ursprungligen som en kristen kyrka under åren 532–537 av Justinianus I. Den omvandlades dock till en moské efter att Konstantinopel (Istanbul) tagits över av osmanerna år 1453 fram till år 1934 då den dåvarande turkiska ledaren, tillika Turkiets grundare, Kemal Atatürk valde att omvandla byggnaden till ett museum, vilket den också är till dags dato. Som president var Atatürk en förhållandevis sekulär ledare, och denna process sågs som en av hans sekulära reformer.

Detta kan nu förändras. Turkiets islamistiske och auktoritäre ledare Recep Tayyip Erdoğan har nämligen bett sina medhjälpare att genomföra en omfattande utredning om hur det berömda landmärket kan bli en moské. Det kanske mest oroväckande i och med detta är alla fantastiska gamla kristna målningar och avbildningar som finns i byggnaden och som inte skulle få finnas om den omvandlades till en moské. Ett antal olika uttalanden vittnar om en islamisering där ett avlägsnande av dessa är en fullt möjlig realitet i ett sådant scenario.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har eller avser ministern att verka för att Unescos världsarv Hagia Sofia kommer att förbli en plats som är öppen för alla och att de kulturskatter som finns där bevaras, och hur avser ministern i sådana fall att lyfta frågan?